IN NOAPTEA DE RUSALII DANSUL IELELOR POATE LUA MINTILE PRIVITORILOR
Poze (3)
În calendarul tradiţional românesc, Rusaliile reprezintă un ciclu de sărbători. Există puternic înrădăcinată credinţa că spiritele morţilor, care părăseau mormintele în Joia Mare, înainte de Paşti, trebuie să se întoarcă la locurile veşnice, de Rusalii. Se credea că după 50 de zile petrecute printre vii, acestea deveneau foarte agresive când venea sorocul înapoierii, Rusaliile fiind aceste spirite rebele. Poporul consideră Rusaliile nişte făpturi malefice, hidoase, fecioare gârbove sau făpturi diafane, care aproape goale, care călătoresc prin aer înarmate cu unelte tăioase, cântă şi joacă în anumite zile pe la răspântii, poieni, puţuri, hotare, cruci. Rusaliile, 3 sau 9 la număr, ar fi sinonime cu Ielele. Ele îşi arătau adevărata putere provocând îmbolnăviri: „luatul minţii”, „luatul gurii”, „luatul piciorului”. Legendele spun că rusaliile se scaldă goale şi despletite la lumina Lunii, invocând descântece. Apoi se prind în Hora ielelor, dansând cu patimă într-un cerc, cu pieptul dezgolit, înveşmântate cu voaluri transparente. Au părul lung şi despletit, purtând clopoţei la picioare. Aceste creaturi supranaturale se spune că execută un dans fantastic, plin de taine, ce nu poate fi descifrat de muritori. Dacă se nimereşte cineva prin preajmă şi priveşte dansul lor, îi sunt luate pe loc minţile. Ielele aveau la origini atributele unor nimfe, sirene ori naiade - întâlnite şi în mitologia altor popoare - însă românii le-au găsit alte nume: ”Fetele codrilor”, ”Măiestrele” ori “Împărătesele văzduhului”.
„Căluşul”, dansul care alungă Ielele
Se spunea mai demult că pentru a scăpa de farmecele ielelor prinse în hora lor nebunească, bărbaţii cărora li se luaseră minţile trebuiau să joace “Căluşul”, dans care urmăreşte să îndepărteze vraja şi să alunge duhurile malefice. Odinioară, drumeţii care umblau singuri noaptea în preajma Dumincii Cincizecimii, pentru a nu fi prinşi de magia nopţii de Rusalii, aveau la cingătoare frunze de tei sau nuc, fire de busuioc, sperând ca în felul acesta să îndeparteze puterea misterioasă a naiadelor. Superstiţiile populare mai spun că bărbaţii nu era bine să se afle noaptea în care dansau ielele la răscruce de drumuri, la marginea pădurii sau pe malul vreunei ape pentru a nu “bolunzi”(înnebuni).
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.